Są takie branże, jakie model biznesowy swojej działalności mają oparty na gigantycznej skali aktywności, dużych obrotach oraz związanej z tym nadzwyczaj niskiej marży zysku. Tak działa zdecydowana większość hiper i supermarketów. Jest tam okazały obrót, sprzedają bezmiar towarów, niemniej jednak jednostkowy zysk jest bardzo mały. A zyski biorą się tylko ze skali działania.
Taka sytuacja sprawia, iż każdy spadek obrotów jest dla sklepu, czy wprost całej sieci niezmiernie niebezpieczny, przede wszystkim, jeśli jest to stała tendencja. A kolosalna konkurencja, jaka panuje w tej branży powoduje, iż niemalże nie jest możliwe, aby podnosić ceny bez konsekwencji utraty części konsumentów.
Wobec tego też managerowie sieci marketów ogromną wagę przywiązują do kosztowej kwestii swej działalności. Dbają najzwyczajniej w świecie o to wszystko, co aktywuje w sklepie koszty i myślą o tym, jak można uczynić, aby były one niższe. Specyfika aktywności, która jest nastawiona na długotrwałe działania, sprawia, iż opłaca się ponosić kosztowne nawet inwestycje, jeśli zapewniają one w długim przedziale czasowym obniżenie kosztów działania. Bo tutaj także działa efekt skali.
Każde nowe rozwiązanie, które może się przyczynić do oszczędności jest w pierwszej kolejności testowane, a potem wprowadzane do wszystkich obiektów – wypróbuj dopalacz termiczny. W ostatnich czasach tak właśnie dzieje się z sprzętami, jakie przyczyniają się do redukcji kosztów energii. Szczególnie na znaczeniu zyskują kurtyny powietrzne. To urządzenia kultowe od dawna, lecz zyskujące na znaczeniu tak w samej rzeczy to od niedawna.
A sklepy są imponującymi miejscami, gdzie mogą one przyczynić się do obniżenia kosztów. Bo hala sklepu to olbrzymia powierzchnia, jaka musi być ogrzewana. I najczęściej jest dużo wstąpić oraz bram, jakie niejednokrotnie są otwierane przez klientów oraz wózki dowożące towar. I w trakcie zimowych miesięcy w trakcie każdego takiego otwarcia, z pomieszczenia ucieka bezmiar ciepła, które jest bezpowrotnie tracone. A to naturalnie dzięki kurtynom zostaje ono zatrzymane w budynku oraz temperatura nie ulega zmianie.